Dostupni linkovi

Haški sud: Odustalo se od subpoene o topničkim dnevnicima


Sudsko vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu je, nakon duge analize, odlučilo odbiti zahtjev Tužiteljstva da Hrvatskoj uputi obvezujući nalog za dostavu topničkih dnevnika. Time bi se priča oko topničkih dnevnika trebala završiti i taj se problem ne bi više trebao javiti kao prepreka u hrvatskim pregovorima za članstvo u EU.

Međutim, upozoravaju u Bruxellesu, Hrvatska mora pažljivo nastaviti suradnju i s Haaškim sudom i s Tužiteljstvom tog suda kako se ne bi dovela u sumnju njezina iskrenost za punu suradnju. Sud je, odlukom koju obrazlaže na 57 stranica, koju je i objavio, odbio zahtjev Tužiteljstva za davanje naloga za tražene artiljerijske dokumente.

Sud je primio na znanje cijeli tijek suradnje Tužiteljstva i Hrvatske u istragama oko traženja artiljerijske dokumentacije, tijekom koje je nekoliko dokumenata pronađeno i dostavljeno Sudu.

Neki dokumenti još su zapečaćeni u Haaškom sudu jer se i dalje razmatra je li njihova objava eventualno kršenje prava na diskreciju u odnosima odvjetnika i klijenta. Tužiteljstvo je uspjelo dobiti dokumente specijalne policije koje je tražilo i taj dio se navodi kao riješeno pitanje oko kojeg su se dogovorili i Hrvatska i Tužiteljstvo.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor ocijenila je kako je dobro da su prepoznati napori koje Hrvatska radi u punoj suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom.

Stožerni brigadir Ante Kotromanović, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane:
“ Konačno je i sudu dosadila ta trakavica oko topničkih dnevnika. Završila je nepotrebne igra koja je najviše koristila za blokiranje hrvatskih pristupnih pregovora. Sada je i to po strani. Tvrdim da topnički dnevnici nisu kompromitirajući za HV, a vjerujem da će ovime pasti u vodu i teza Tužiteljstva o prekomjernom granatiranju Knina” kazao je Kotromanović
XS
SM
MD
LG