Dostupni linkovi

Rusija se protivi sankcijama EU protiv Irana



Rusija je danas ocijenila "neprihvatljivim" dodatne sankcije koje je protiv Irana zavela Evropska unija van okvira Ujedinjenih nacija.Rusija je ocijenila da se tim potezom Brisela pokazuje "prezir" za zajedničko djelovanje.

"Smatramo neprihvatljivim upotrebu jednostranih ili kolektivnih sankcija van okvira sankcija Savjeta bezbednosti UN", piše u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Rusko ministarstvo navodi da se time pokazuje "prezir" prema Ujedinjenim nacijama i prema zajedničkim naporima šest zemalja koje se trude da nađu političko i diplomatsko rješenje vezano za iranski nuklearni program.

Zemlje EU juče proglasile nove, strože sankcije protiv Irana, koje pogađaju energetski sektor s ciljem da se izvrši pritisak na Teheran da obnovi pregovore o svom kontroverznom nuklearnom programu.

Ove sankcije idu dalje od mjera koje su usvojile UN u junu i slijede dodatne sankcije Sjedinjenih Država.

Rusija, jedna od šest zemalja koje pregovaraju sa Iranom o njegovom nuklearnom programu (u šestorci su još SAD, Kina, Francuska, Britanija i Nemačka), podržala je sankcije UN usvojene 9. juna, ali je bila protiv uvođenja jačih mjera.

Zapadne zemlje sumnjaju da Iran pod plaštom mirnodopskog nuklearnog programa razvija atomsko oružje. Rusija, kao saveznica Irana pokazala je sve veće nestrpljenje s Teheranom zbog nejasnoća oko njegovog nuklearnog programa i zato je prihvatila sankcije u UN.

U saopštenju ruskog ministarstva kaže se da se sa novim sankcijama EU postavlja pitanje da li će se i dalje nastaviti rad u okviru šestorke ili u Savetu bezbednosti UN, ili će "svako delovati prema sopstvenim prioritetima".
XS
SM
MD
LG