Dostupni linkovi

Na skupu u Srbu demonstranti vrijeđali Josispovića


U Srbu je na velikom skupu , na kojem se otkriva obnovljeni spomenik povodom 69. godišnjice ustanka stigao i predsjednik Ivo Josipović. Otkrivanje spomenika, pod pokroviteljstvom Luke Bebića, organizuje Srpsko narodno vijeće (SNV) u saradnji sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske te opštinom Gračac.

Međutim, nekoliko desnih stranaka i braniteljskih udruga protive se obilježavanju obljetnice i povezuju je s velikosrpskom ideologijom. Nešto prije podneva u Srb je stiglo nekoliko autobusa s demonstrantima.

Pješice su došli do blizine Parka Nikole Tesle, na čijoj je uzvišici obnovljeni spomenik Vanje Raduša, srušen u ljeto 1995. demonstranti nose hrvatske zastave te pjevaju domoljubne pjesme. Srbom odjekuju parole tipa: "Ovo je Hrvatska!", "Bando crvena!", "Četnici!", "Vukovar!"... Imaju i transparente: "Komunistički zločin nije antifašizam", "Stop ponižavanju Hrvatske", "Agresija na Hrvatsku nije građanski rat" itd.

Više stotina policajaca, među kojima ima i dosta specijalaca, osigurava mjesto događaja. Policajci su postavili ograde od željeznih šipki kako bi spriječili demonstrante da priđu parku.
XS
SM
MD
LG