Dostupni linkovi

Odbijen zahtjev Krajišnika za ranije puštanje na sloboduPatrik Robinson (Patrick , predsjednik Tribunala u Hagu, odbio je zahtjev Momčila Krajišnika da bude ranije pušten na slobodu, nakon što je odslužio polovinu 20-godišnje kazne za ratne zločine u Bosni i Hercegovini, javlja BIRN - Justice Report.

Prema praksi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), osuđenik je podoban za ranije puštanje ukoliko je odslužio više od dvije trećine kazne na koju je osuđen. Kako se navodi u odluci Robinsona, Krajišnik, koji je uhapšen u aprilu 2000. godine, će dvije trećine kazne odslužiti u augustu 2013. godine.

"Krajišnik traži da sa Biljanom Plavšić izjednači period koji je proveo u pritvoru. Smatra da se period koji je do sada odslužio mora uzeti u korist njegovog ranijeg puštanja - budući da je proveo 50 posto više vremena u pritvoru od Biljane Plavšić i jer je osuđen za manje ozbiljne zločine. Smatram da se ove dvije stvari ne mogu porediti. Smatram da vrijeme koje je Krajišnik odslužio za svoje zločine ne ide u korist njegovog ranijeg puštanja", navodi se u odluci Patricka Robinsona.

Momčilo Krajišnik, ratni predsjednik Skupštine bosanskih Srba, u martu 2009. godine je pravosnažno osuđen na 20 godina zatvora za deportacije, prisilna preseljenja i zločine nad civilima Bošnjacima i Hrvatima počinjene od aprila do decembra 1992. godine na područjima opština Zvornik, Banja Luka, Sanski Most, Sokolac, Prnjavor, Bratunac, Bijeljina, Bosanska Krupa i Trnovo.

Proglašen je krivim i za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem etničkog čišćenja teritorija koje su tokom rata bile pod kontrolom bosanskih Srba.
XS
SM
MD
LG