Dostupni linkovi

Island počinje pristupne pregovore s EUMinistri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije prihvatili su u ponedjeljak na redovitu mjesečnom sastanku zajedničko pregovaračko stajalište i pregovarački okvir, dokumente koji su potrebni za početak pristupnih pregovora.

Danas će se na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskoj razini pregovori i službeno otvoriti. Nakon početka pregovora slijedi postupak "screeninga", analitičke usporedbe islandskoga i evropskog zakonodavstva, što je preduvjet za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

"Screening" pokazuje što kandidatska zemlja mora uskladiti s Evropskom unijom po pojedinim poglavljima. Island kao članica Evropskoga ekonomskog prostora već ispunjava oko dvije trećine evropskog zakonodavstva, pa bi put te zemlje prema članstvu trebao biti puno lakši nego ostalih kandidata.

Međutim, tokom pregovora trebat će postići rješenje za Islanđane vrlo osjetljivo pitanje ribolova i poljoprivrede. Island će u bilateralnim pregovorima s Nizozemskom i Velikom Britanijom morati naći i rješenje za odštetu njihovim štedišama koji su štedne uloge izgubili u islandskoj banci Icesave, što je također vrlo težak ispit za tu malu otočnu zemlju s 300.000 stanovnika.

Island bi mogao postati 29. članicom EU-a nakon Hrvatske, ako to prihvate islandski građani na referendumu.
XS
SM
MD
LG