Dostupni linkovi

Počele zajedničke vojne vežbe SAD i Južna Koreja


Američki nosač USS George Washington stacioniran u Južnoj Koreji zbog zajedničkih vojnih vežbi, jul 2010
Američki nosač USS George Washington stacioniran u Južnoj Koreji zbog zajedničkih vojnih vežbi, jul 2010
Sjedinjene države i Južna Koreja počele su združene vojne vežbe kod istočne obale Korejskog poluostrva, javile su svetske agencije.

U vojnim vežbama nazvanim "Nepobedivi duh", koje će trajati do srede, učestvuje 8.000 američkih i južnokorejskih vojnika, 20 brodova i podmornica, kao i oko 200 aviona.

Vežba je prva u nizu planiranih manevara SAD i Južne Koreje u vodama kod Korejskog poluostrva.

Američki zvaničnici su rekli da manevri, koje će nadgledati japanski posmatrači, treba da pošalju poruku Pjongjangu da se agresija u ovom regionu neće tolerisati.

Vlasti Severne Koreje upozorile su Južnu Koreju da će odgovoriti nuklearnim oružjem na najavljenu združenu vojnu vežbu Seula i Vašingtona, što je standardna pretnja Severa kad su ovi manevri u pitanju.

Pjongjang ocenjuje da vojna vežba američkih i južnokorejskih vojnih snaga predstavlja provokaciju i probu za napad na Severnu Koreju.

Američki mediji u svojim izveštajima ocenjuju kako je rukovodstvo u Pjongjangu svesno da bi ulazak u ozbiljan sukob doneo poraz i pad njihovog režima, pa ne postoji zabrinutost da će krenuti dalje od "rata rečima".

Ministarstvi odbrane Južne Koreje je saopštilo da u nedelju ujutro nisu registrovane neuobičajene aktivnosti Severa.

Između Severne i Južne Koreje poslednjih meseci dodatno su zategnuti odnosi, pošto je Seul optužio Pjongjang da stoji iza potapanja vojnog broda na pomorskoj granici dve zemlje.

Južnokorejski brod Čeonan potonuo je u martu pošto se prethodno prepolovio na dva dela, a 46 mornara je poginulo.

Istraga koju su sprovele južnokorejske vlasti utvrdila je da se radilo o napadu torpedom sa svernokorejske strane, dok Pjongjang to negira.
XS
SM
MD
LG