Dostupni linkovi

Ogranak Al Kaide u Jemenu preuzeo odgovornost za napadeJemenski ogranak Al-Kaide u petak je preuzeo odgovornost za koordinirane napada na bezbjednosne kancelarije u toj državi Arapskog poluostrava u kojima su ubijene četiri osobe, i zaprijetio novim napadima na jemenske mete.

Naoružani napadači na motociklima 14. jula su upali u policijske i obavještajne kancelarije u južnom Jemenu i otvorili vatru po službenicima, u nedavnim napadima Al-Kaide kao odgovora na akcije vladinih snaga protiv nje.

Dva odreda Brigada mučenika Jamil al-Ambari izvela su napade na temelje represije i agresije - političke i sigurnosne zgrade u pokrajini Abjan - u dvije blagoslovene akcije, navodi jemenski ogranak Al-Kaide u izjavi postavljenoj na islamističkoj internet stranici, prenosi Rojters.

Jemenski zapadni saveznici strahuju od regionalnih posljedica propale države u Jemenu, koji se nalazi odmah do velikog izvoznika nafte, Saudijske Arabije. Jemen je uvučen i u unutrašnje sukobe na sjeveru i jugu zemlje dok se takođe bori protiv Al-Kaide koja je napadala zapadne i arapske mete posljednjih mjeseci.
XS
SM
MD
LG