Dostupni linkovi

Evropska banka:Nulta stopa rasta u Crnoj Gori i BiH, u Srbiji 2 odsto


Na zapadnom Balkanu najvišu stopu privrednog rasta u 2010, od nešto manje od dva odsto, imaće Srbija, ocjenjuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), dok će Crna Gora i Bosna i Hercegovina imati stopu rasta blisku nula procenata

U najnovijem izveštaju EBRD-a o ekonomskoj perspektivi regiona centralne i jugoistočne Evrope se ističe da se privrede regiona, ukupno gledano, usporeno oporavljaju iz globalne krize. EBRD, međutim, primjećuje i neujednačenost tempa oporavka među zemljama pojedinačno.

Region se, takođe, suočava sa povećanim spoljnim rizicima koji proističu iz nestabilnosti finansijskog tržišta i uticaja fiskalnog pooštravanja, navedeno je u dokumentu.

Izgledi rasta u ovoj godini u Hrvatskoj i Sloveniji su nedavno pogoršani. Povjerenje u Hrvatskoj je na niskom nivou, dug je neugodno visok, dok domaću tražnju sputava neophodnost finansiranja velikog državnog sektora.

U Sloveniji, koja je u 2009. godini zabilježila duboku recesiju od minus 7,8 odsto, ove godine se ne očekuje ništa bolje do stagnacije rasta, prognozirao je EBRD.

Hrvatska bi u 2011. godini mogla izvući korist iz predpristupanja Evropskoj uniji, ali bi u Sloveniji pomanjkanje reformi finansijskog sektora i veliki državni sektor mogli usporiti oporavak.

Što se tiče Bosne i Hercegovine i Crne Gore, EBRD očekuje da te zemlje u 2010. godini zabilježe rast blizak nuli, mada obje zemlje imaju korist iz nedavnog povećanja cijena aluminijuma, njihovog glavnog izvoznog proizvoda.

Pokazatelji za prvi kvartal za ekonomiju Makedonije bili su ispod očekivanja, zbog čega je Evropska banka za obnovu i razvoj bila prinuđena da znatno snizi projekciju za tu zemlju u 2010.

XS
SM
MD
LG