Dostupni linkovi

Izrael upozorava UN za brodove iz LibanaIzrael je upozorio UN da brodovima koji se pripremaju da krajem nedelje isplove iz Libana za pojas Gaze neće biti dozvoljeno da stignu do željene destinacije.

Namjra brodova je da dopreme pomoć do pojasa Gaze.Ambasador Izraela pri UN Gabrijela Šalev navela je u pismu upućenom generalnom sekretaru UN Ban Ki-Munu i nigerijskom ambasadoru Džoju Ogvui, trenutno predsjedavajućim Savjetom bezbednosti, da namera da dva broda doplove do pojasa Gaze predstavlja "kršenje trenutne pomorske blokade Gaze".

"Izrael zadržava pravo da prema međunarodnom pravu iskoristi sva neophodna sredstva da spriječi te brodove da prekrše pomorsku blokadu", istakla je Šavel, a prenijela agencija Rojters.

Ona je dodala da se ne može isključiti da se na tim brodovima nalaze oružje ili pojednici koji imaju "provokativne namere".

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova naložilo je ranije danas izraelskim ambasadorima da zahtjevaju od zvaničnika SAD, UN, EU i Egipta da izvrše pritisak na Siriju i Liban kako bi sprečili da konvoj brodova za pojas Gaze isplovi krajem ove nedelje iz libanske luke Tripoli.

Izraelski zvaničnici tvrde da Sirija pomaže organizovanje flotile i da je umiješan i libanski Hezbolah, protiv koga je izraelska vojska ratovala u ljeto 2006. godine.

Zvanično, flotu koja će pokušati da isporuči pomoć pojasu Gaze organizuje palestinski biznismen Jaser Kašlak, koji je i prošlog mjeseca pokušao, ali nije uspio da organizuje da konvoj brodova isplovi iz Libana.

Izraelski mediji podsećaju da je prošle nedelje Egipat sarađivao s Izraelom kako bi libijski brod, umesto u Gazu, uplovio u egipatsku luku El Ariš na Sinaju.Izraelski zvaničnii se nadaju da će se to desiti i ovog puta, ako brodovi isplove iz Libana.

Jevrejska država i dalje odbija da oslobodi tri turska broda presretnuta 31. maja i preusmjerena u izraelsku luku Ašdod.U upadu izraelskih mornaričkih komandosa na najveći brod koji je plovio pod turskom zastavom poginulo je devet turskih aktivista.

XS
SM
MD
LG