Dostupni linkovi

Troje Slovenaca uništilo oko 13 miliona kompjuteraSlovenačka policija, u saradnji sa američkim FBI, pokrenula je istragu protiv troje Slovenaca osumnjičenih da su stvorili kompjuterski virus za koji se vjeruje da je do sada uništio oko 13 miliona kompjutera u svijetu, prenose lokalni mediji.

Dvojica muškaraca i jedna žena, svi mlađi od 25 godina, osumnjičeni su da su stvorili kompjuterski virus kako bi došli do podataka o bankovnim karticama ili kodovima koje koriste vlasnici bankarskih kartica na internetu, javila je televizija 24 sata.

Slovenačka policija je sa svoje strane, saopštila da "u saradnji sa FBI istražuje o navodnim ilegalnim aktivnostima u vezi sa kompjuterima".

Policija je pretresla više kuća u Mariboru i "u toku je obimna istraga, jer je zaplijenjen veliki broj kompjutera", navodi se u saopštenju policije. Troje osumnjičenih, svi bivši studenti informatike u Mariboru, "stvorili su jedan od najopasnijih virusa koji je ikada postojao u svijetu".

Oni su navodno taj virus prodali hakerima u Španiji koji su se obavezali da će ga dalje širiti po svijetu, javila je slovenačka televizijska stanica, pozivajući se na zvanične izvore.
XS
SM
MD
LG