Dostupni linkovi

Jeremić:Sljedeći korak Generalna skupština UN



Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić izjavio je, posle izricanja mišljenja Međunarodnog suda pravde, da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.
Srbija će nastaviti sa mirnom diplomatskom borbom za Kosovo, poručio je Jeremić navodeći da je pred njima teška borba.

Šef diplomatije je ocijenio da je u ovom trenutku najvažnije očuvati mir i stabilnost na teritoriji "cijele pokrajine" i pozvao je građane da, kako kaže, ne nasijedaju na provokacije.

"Međunarodni sud pravde je danas odlučio da se samo u tehničkom smislu izjasni o deklaraciji o nezavisnosti kosovskih Albanaca i praktično time izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju da li su oni imali pravo na pokušaj secesije od Srbije", izjavio je ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Sudsko mišljenje će, prema njegovim rečima, uskoro biti prosleđeno Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja će dati politički zaključak o ovom problemu.

"Sledeći korak u ovom procesu je rasprava u Generalnoj skupštini koja će se održati u seprembru u Njujorku i ja sam uveren da će prilikom izjašnjavanja biti potvrđena isptravnost politike Srbije", rekao je Jeremić.

Jeremić je poručio da se politika Srbije ne menja.

"To je miroljubiva politika koja se zasniva na principima međunarodnog prava, a danas u sudnici nijesmo čuli da li je neko imao pravo na otcjepljenje. Takva debata je politička debata i ona će očigledno tek da se vodi u Generalnoj skupštini", naveo je Jeremi'.
XS
SM
MD
LG