Dostupni linkovi

OEBS šalje misiju u Kirgistan


Stalni savet Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) odobrio je slanje policijskih savjetnika u Kirgistan.

U skladu sa odlukom, policijsko-savetodavna grupa će pomoći toj zemlji u smanjenju međuetničkih tenzija i jačanju kapaciteta teritorijalnih jedinica ministarstva unutrašnjih poslova.

PredsJedavajući Stalnog savJeta OEBS-a, ambasador Kazahstana Kairat Abdrakmanov, pozdravio je odluku OEBS-a o slanju misije u Kirgistan.

“Kazahstan kao predsedavajući OEBS-a pozdravlja odluku o slanju policijskih savjetnika bez odlaganja i smatra da će to omogućiti OEBS-u u rešavanju aktuelne krize u Kirgistanu i sprječavanju prelivanja tenzija, kao i postkonfliktnoj rehabilitaciji", istakao je on.

Misija policijskih savetnika će trajati četiri mjeseca od početka operacije i može biti produžena uz dogovor Kirgistana i Stalnog savjeta OEBS-a.

Dogovor Kirgistana i OEBS-a predviđa upućivanje 52 policijska oficira koji će nadgledati i savjetovati policijske snage u ovoj zemlji, s fokusom na njen južni deo. Oni će biti nenaoružani i nemaju izvršna ovlašećenja.

Sve zemlje članice OEBS-a mogu da imenuju svoje kandidate za policijsko-savjetodavnu grupu.
XS
SM
MD
LG