Dostupni linkovi

Imenovano sudsko vijeće za postupak protiv Haradnija



Predsjednik Haškog suda Patrik ( Patrick) Robinson imenovao je tročlano sudsko vijeće koje će voditi djelimično ponovljeni proces protiv bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramuša Haradinaja i dvojice kooptuženih, saopšteno je u četvrtak iz Tribunala.

U sudskom vijeću su sudije Bakone Džastis (Bacone Justice) Moloto predsjednik vijeća, Barton Hal (Burton Hall) i Gi Delvo (Guy Delvoux).

Po formiranju sudskog vijeća slijedi zakazivanje glavnog pretresa, a prema statutu Tribunala, nije dat rok u kome mora da se zakaže novi glavni pretres.

Portaprokla Haškog suda Nerma Jelačić rekla je u srijedu da "imajući u vidu okolnosti slučaja, to će biti u najskorije vrijeme".

Ljetna pauza u radu suda počinje 26. jula i trajat će do 13. avgusta. Žalbeno vijeće Haškog tribunala poništilo je u srijedu oslobađajuću presudu Haradinaju uz obrazloženje da je prvobitni proces obilježilo zastrašivanje svjedoka.

Suđenje će, po šest tačaka optužnice, biti ponovljeno i bivšim pripadnicima OVK-a Idrizu Baljaju, koji je oslobođjen krivice u prvostepenom postupku, i Ljahu Brahimaju, kome je žalbeno vijeće u srijedu potvrdilo prvostepenu presudu od šest godina zatvora.

Sva trojica ostat će u pritvoru Haškog suda do daljeg.
XS
SM
MD
LG