Dostupni linkovi

Klinton pozvala Vijetnam da poštuje ljudska prava



Američka državna sekretarka Hilari Klinton (Hillary Clinton) tražila je u četvrtak od Vijetnama da poboljša poštovanje ljudskih prava i obećala je veću saradnju u vezi s tinjajućim posljedicama narandžastog agensa iz Vijetnamskog rata.

Boraveći u Hanoju na obilježavanju 15. godišnjica normaliziranja američko-vijetnamskih odnosa, Klinton je izjavila da je Vijetnam "sa svojim izuzetnim, dinamičkim stanovništvom na putu da postane velika zemlja s neograničenim potencijalom, prenosi AP.

Ona je, ipak, kazala: "To je jedan od razloga što izražavamo zabrinutost hapšenjima i osuđivanjima ljudi zbog mirnog neslaganja, napade na vjerske grupe i gušenje internetskih sloboda".

Klinton je takođe obećala nastavak saradnje s Vijetnamom u bavljenju posljedicama narandžastog agensa.

Između 1962. i 1971., američka vojska je izbacila skoro 11 miliona galona narandžastog agensa duž velikih površina južnog Vijetnama. Dioksin, otrovna hemikalija koja se koristi u herbicidu, povezan je s oboljevanjem od raka, anomalijama pri rođenju i drugim bolestima.

Vijetnam tvrdi da je skoro četiri miliona njegovog stanovništva bilo izloženo djelovanju herbicida i da ih je skoro tri miliona dobilo bolesti izazvane njim.

Sarađujemo s Vijetnamom oko devet godina na ublažavanju posljedica narandžastog agensa, izjavila je Klintion na zajedničkoj pres-konferenciji s vijetnamskim ministrom inostranih poslova Pam Đia Kiemom.

Klinton je doputovala u Hanoj u četvrtak na dvodnevne razgovore koji će takođe uključivati učešće na regionalnom sigurnosnom forumu s visokim zvaničnicima iz zemalja širom jugoistočne Azije. Očekuje se da se ti razgovori uglavnom usmjere na prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja.
XS
SM
MD
LG