Dostupni linkovi

Tači se sastao sa potpredsednikom Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju


Premijer Republike Kosova, Hašim Tači, otpočeo je službenu posetu SAD-u. Tokom prvog dana posete, Tači se u Svetskoj banci sastao sa potpredsednikom za Evropu i Centralnu Aziju, Philippe Le Houerou, javlja dopisnica RSE.

Premijerova kancelarija za informisanje navodi da je “na sastanku razgovarano o procesima održivog ekonomskog razvoja Kosova, te o ulozi i o podršci Svetske banke u razvoju ekonomskih kapaciteta koji će uticati u ojačavanju ekonomije Kosova.” Tači je istako preduzete korake od strane vlade u tom pravcu, koji su u vezi sa koncesijom Međunarodnog aerodroma Prištine, zatim sa privatizacijom Pošte Kosova, izgradnjom termocentrale Novo Kosovo i hidrocentrale u mestu Žur, kao i o velikom projektu izgradnje autoputa Vrmica-Priština-Merdare.

Tači je tokom sastanka sa Le Houerouom pozitivno ocenio podršku koju je Svetska banka dala i koja još uvek daje Kosovu u sklopu veoma važnog procesa ekonomskog razvoja, što je neophodan preduslov za integraciju Kosova u euroatlantske institucije, navodi premijerov kabinet.

U popodnevnim satima, po američkom vremenu, Tači će se u sedištu Međunarodnog Monetarnog Fonda sastati sa šefom MMF-a, Dominique Strauš-Kahn, i izvršnim direktorom, Arrigo Sadunom. U večernjim satima premijer Kosova će se sastati i sa ambasadorom Mortonom Abramowitzem.

U utorak će premijer Kosova posetiti Stejt Department, dok će u Američkom institutu za mir održati predavanje na temu “Izgradnja euroatlantske budućnosti Kosova: Izazovi i mogućnosti pred nama”.

Za sredu je predviđen sastanak sa potpredsednikom SAD-a, Josephom Bidenom, dok će u četvrtak održati sastanke u Kongresu SAD-a, javljaju iz premijerove kancelarije za informisanje.
XS
SM
MD
LG