Dostupni linkovi

Topli talas zahvatio Evropu


Talas toplog vremena zahvatio je veći dio Evrope, gdje je prosječna temperatura ovih dana 30 stepeni Celzijusovih.

Sjeverni, hladniji dio kontinenta, ove sedmice je bio tropski topao sa najmanje 30 stepeni i to od planina Urala u Rusiji do zapadne Njemačke.

U britanskom metereološkom zavodu kažu da su visoke temperature izazvane interakcijom između zone niskog pristika na sjeverzapadu Engleske i visokog pritiska oko Mediterana. "Zbog toga nam je u Evropu došao topli afrički vazduh", rekao je predstavnik Zavoda Beri Gromet (Barry Gromett).

Talas hladnijeg zraka trebao bi lagano da prođe kroz Francusku i centralni dio Njemačke, dodao je Gromet ali će ipak i dalje biti izuzetno toplo vrijeme.

U Rusiji su zabiljeležene najveće suše u posljednjih 100 godina, a u požarima je izgorjelo 26.000 hektara šuma. U Estoniji su mnoge crkve poslužile ovih dana kao mjesto za osvježenje. Visoka temperatura je zabilježena u Finskoj, sa rekordnih 34,2 stepena, a u Njemačkoj i Mađarskoj živa na termometru je išla do 37 podeoka.

U istočnoj Evropi se ove sedmice mnogo ljudi koji su potražili osvježenje udavilo se u jezerima, morima i rekama. U Rusiji je stradalo 230 osoba, a u Letoniji 21. Vlasti u tim zemljama u navele da je uzrok najčešće bio sunčanje i ulazak u vodu uz konzumiranje alkohola.

Američki klimatolozi su juče saopštili da je i jun bio rekordno topao. Oni su naveli da je prosečna temperatura na Zemlji bila 16,2 stepeni, odnosno da je za 0,68 stepeni bilo toplije nego inače u junu.

Prema njihovim rečima, ova godina je imala najtopliju prosečnu temperaturu od januara do juna - 12,1 stepeni.
XS
SM
MD
LG