Dostupni linkovi

Jeremić:Savjetodavno mišljenje Suda "trenutak istine"



Mišljenje Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova koje će bite poznato 22. jula , pream rijčima šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić biće "trenutak istine i opomena za Prištinu".

Jeremić kaže da će to biti trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su mislili da jednostranim aktima mogu da mijenjaju osnovne norme međunarodnog prava.

Šef srbijanske diplomatije ističe da je krajnji cilj Srbije otvaranje novih pregovora o statusu Kosova.

„Moramo biti svjesni toga da ćemo verovatno biti izloženi žestokoj i dobro plaćenoj albanskoj propagandi i pritiscima da odustanemo . Moramo biti staloženi i nastaviti putem kojim smo krenuli, a to je miroljubiv i put diplomatske borbe, naoružana međunarodnim pravom za očuvanje teritorijalne celovitosti i za postizanje kompromisnog rešenja za budući status Kosova i Metohije. Do takvog rešenja može se doći isključivo putem novih pregovora“, kaže Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Kosova Skender Hiseni čvrsto veruje da mišljenje suda ne može da bude u korist Srbije i da će posle njegovog objavljivanja veći broj država priznati Kosovo.

“Mi sa optimizmom gledamo na ovaj proces. Ne vidim ni jednu mogućnost da ovo mišljenje bude u prilog Srbije, zato što ne vidim mogućnost da se međunarodni sud pravde opredijeli protiv slobode jednog naroda. Izjašnjavanje u prilog Srbije u suštini bilo bi izjašnjavanje protiv slobode jednog naroda. Ovo izjavljujem bez ustezanja”, rekao je Hiseni.
XS
SM
MD
LG