Dostupni linkovi

Josipović: svima jasno da BIH ovako ne može daljePredsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da polako postaje svima jasno da Bosna i Hercegovina ne može ovako da nastavi i dodao da bi ustavne promjene trebalo da osiguraju funkcionalnu državu na cijeloj teritoriji gdje će sva tri naroda i svaki pojedinac biti ravnopravni.

"To je lakše reći nego sprovesti. BiH čekaju vrlo ozbiljne odluke i nadam se da će političari biti na visini istorijskog zadatka", rekao je Josipović za beogradski "Blic".

Josipović je istakao da su novi pregovori o statusu Kosova stvar Srbije i Kosova, i da će podržati sve što oni dogovore.

"Sve što između njih bude dogovoreno, podržaćemo. Očekujem da će presuda Međunarodnog suda pravde biti podsticajna", rekao je Josipović pred svoju službenu posjetu Srbiji.

Na pitanje koliko je Vlada Hrvatske spremna da sprovede u praksi njegove prijedloge o povlačenju tužbi za genocid, Josipović misli da ne postoje bitne razlike ni kada je riječ o tužbi.

"Tužba će postati bespredmetna kada se ono što je njen predmet ostvari neposrednom saradnjom. O tužbi odlučuje Vlada i uvjeren sam da će, kad za to dođe vrijeme, donijeti ispravnu odluku", poručio je Josipović.

On je rekao da problem granice sa Srbijom, iako nije tako dramatičan kao onaj sa Slovenijom, ne treba potcijeniti, ističući da stručni timovi rade na njemu.

"Ako ne bude dogovora, zalažem se da se što prije krene s arbitražom ili postupkom pred Međunarodnim sudom pravde. Najgore je pustiti da problem izmakne kontroli. I tu sam optimista, vjerujem da će granica biti riješena u dogledno vrijeme", istakao je hrvatski predsjednik.

On je dodao da su Srbija i Hrvatska postigle veliki uspjeh u intenziviranju razgovora o otvorenim pitanjima, izdvojivši saradnju na suzbijanju organizovanog kriminala, posebno sporazum o izručivanju, i saradnju na progonu ratnih zločina.
XS
SM
MD
LG