Dostupni linkovi

Izrael zabranio prolaz libijskom brodu


Brod "Amaltea" snimljen prije isplovljavanje iz grčke luke Lavrio
Brod "Amaltea" snimljen prije isplovljavanje iz grčke luke Lavrio
Izrael je saopštio da neće dozovoliti brodu sa humanitarnom pomoći koji je unajmio sin libijskog predsednika Moaemera el Gadafija, da pristane u Gazu. Propalestinski aktivisti na brodu pak ističu da će po svaku cenu dostaviti pošiljku.

Brod "Amaltea" sa humanitarnom pomoći namenjenoj Pojasu Gaze, nalazi se u međunarodnim vodama pošto ga je izraelska mornarica upozorila da ne menja kurs, izjavio je danas portparol izraelske vojske.

Humanitarna organizacija na čijem čelu je Gadafijev sin Saif al Islam Gadafi i koja je iznajmila brod, saopštila je juče da će tovar od 2.000 tona hrane i medicinske opreme stići na svoje odredište u Pojas Gaze.

Egipat je saopštio da je od broda, koji plovi pod zastavom Moldavije, zatraženo da pristane u luku El Ariš, odakle bi se humanitarna pošiljka prosledila u Gazu kopnenim putem, dok su organizatori misije insistirali da ostanu na kursu za Pojas Gaze.

"Brod se nalazi na 88 kilometara od Egipta i 128 kilometara od Gaze. Nadziremo situaciju. Prema našim podacima, brod se ne kreće", rekao je portparol izraelske vojske.

Izraelski radio emitovao je, kako se navodi, transkript razgovora između kapetana broda Kubanca Antonija koji je obavestio pregovarače mornarice da njegovi mehaničari pokušavaju da otklone kvar na brodskom motoru.

Usled konfuzije gde će brod pristati izraelski zvaničnik je sugerisao da postoji neslaganje izmedu unajmljenih članova posade i desetak propalestinskih aktivista koji su odlučni u nameri da se usprotive blokadi i krenu ka Pojasu Gaze.

Grčki vlasnik broda Aleks Angelopoulos izjavio je Radiju Slobodna Evropa da je u poslednjih nekoliko meseci više puta plovio pod zastavom Moldavije, ali da nijedan brod označen njenom zastavom neće prekršiti embargo”.

Izrael je upozorio posadu da skrene brod sa kursa ili upasti na njega, ali da neće dozvoliti da dođe do Pojasa Gaze.

Izraelske snage su poslale četiri vojna broda da spreče prolazak plovila sa humanitarnom pomoći.

Ministar za nauku Danijel Herškovic je ponovio u nedelju stav njegove vlade:

“Izrael nije promenio svoju veoma jasnu politiku. NIjedan brod ne možda prispe u Gazu. Dakle, ako žele da dopreme humanitarnu pomoć stanovništvu Gaze dobrodošli su da to učine preko izraelske luke Ašdod”.

Analitičari navode da Izrael ipak ima na umu kakvom je međunarodnom pritisku bio izložen nakon što su komandosi krajem maja upali na brod sa humanitarnom pomoći u međunarodnim vodama. Tom prilikom je ubijeno devet turskih državljana.

Izrael je 2007. godine uveo blokadu Pojasa Gaze kada je kontrolu nad tom teritorijom preuzeo radikalni Hamas.
XS
SM
MD
LG