Dostupni linkovi

U Belfastu povrijeđeno više od 50 policajaca


Više od 50 povređenih policajaca, veliki broj zapaljenih automobila i otpad, bilans je nasilja koje je prethodne dve noći uzdrmalo Severnu Irsku.

Sukobi su izbili posle marša u ponedeljak pripadnika probritanskog Narandžastog reda, koji čine protestanti, javile su danas agencije.Pojedini putevi u tom dijelu Velike Britanije danas su bili zatvoreni, a odlazak zaposlenih na posao otežan.

Policija Sjeverne Irske saopštila je da je u neredima, koji su trajali dvije noći poslije marša povrijeđeno 55 policjaca, od kojih je jedna žena policajac zadobila veoma teške povrede glave i vrata nakon što je pogođena ciglom, preneo je AP.

Policija i političari optužuju disidente Irske Republikanske Armije za organizovanje nasilja, koje je uslijedilo posle marša oranžista, parade kojom britanski protestanti obilježavaju pobjedu nad irskom katoličkom manjinom u 17. vijeku.

Policija je saopštila da je nasilje koje je ispoljeno 12. jula "potpuno neprihvatljivo".U operaciji uklanjanja barikada koje su na ulice postavili irski nacionalisti u pokušaju da blokiraju put učesnicima marša, učestvovalo je 100 policajaca, na koje su okupljeni bacali kamenice i molotovljeve koktele.

Parade oranžista svake godine izazivaju zategnutost u odnosima sa katolicima.
XS
SM
MD
LG