Dostupni linkovi

London: nastavak glavnog pretresa u slučaju Ganić


Pred sudom u Londonu danas će biti nastavljen glavni pretres o zahtjevu Srbije za izručenje nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, koga Beograd optužuje za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Svjedoci obrane juče su tvrdili da je politički motiviran zahtjev Srbije za izručenje Ganića i da mu suđenje u Beogradu ne bi bilo pošteno.

O tome su najviše govorile dvije svjedokinje obrane - Gordana Knežević, koja je 1992. godine bila zamjenica glavnog urednika sarajevskog lista "Oslobođenje" i predsjednica Helšinskog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Na pitanje odvjetnika Ganićeve obrane Edvarda Ficdžeralda da li misle da je zahtjev Srbije za izručenje politički motivisan, one su odgovorile potvrdno, te ustvrdile da Beograd želi dokazati da su Bošnjaci, a ne JNA, izazvali rat u BiH.

Kneževićeva i Biserko izjavile su da moguće suđenje Ganiću u Beogradu ne bi bilo fer i pošteno, da bi bilo političkih uticaja i da bi se svjedoci, posebno oni iz BiH, plašili da dođu zbog straha da i sami ne budu uhićeni.
XS
SM
MD
LG