Dostupni linkovi

Kušner: Srebrenica mora ostati urezana kolektivno pamćenje Evrope


Ministar spoljnih i evropskih poslova Republike Francuske Bernard Kušner uputio je poruku porodicama žrtava povodom 15. godišnjice genocida u Srebrenici u kojoj navodi da "Srebrenica mora ostati urezana u sećanje svakog od nas, u kolektivno pamćenje ove Evrope koju mi gradimo".

On u poruci ističe da je Srebrenica najgori masakr počinjen na evropskom kontinentu od kraja Drugog svetskog rata.

Kušner u poruci naglašava da sećanje vredi samo ako nam omogućava da gradimo budućnost.

"Neka nam sećanje na ovu tragediju, na ova mesta za uništavanje i patnje omoguće da pomognemo pomirenje!", istakao je u poruci.

On ističe da su "poduzete aktivnosti da se prevaziđu rane, uspostavi povjerenje i pojača saradnja između država i regija"

" Treba nastaviti tim putem. Puno još ostaje da se uradi računajući i u oblasti saradnje s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Ponavljam to, uhapsiti sve one koji su u begu, okrivljeni za genocid i zločin protiv humanosti jeste potreba. Pravda mora biti izvršena. Ali pomirenje počinje ovde u Bosni. Evropska unija spremna je da vas primi, ali treba prekinuti s ponašanjima iz prošlosti. Još puno truda treba uložiti. To je vaša zadatak, vaša odgovornost. Ništa ne treba zaboraviti, ali treba graditi budućnost provodeći reforme u zemlji. A ta budućnost je zajednička, u Evropi, našoj novoj granici, u ovom zajedničkom projektu: ponovno osvajanje zaboravljenog prostora tolerancije, ljudskih prava, religija jedne uz druge koje se više ne trebaju sukobljavati", navodi se u poruci Kušnera.
XS
SM
MD
LG