Dostupni linkovi

Cipele za ubijene Srebeničane ispred Brandenburške kapije u Berlinu


Centar za političku ljepotu i Društvo za ugrožene narode Internacional danas i sutra nagomilaće 16.744 cipela koje simboliziraju 8.372 žrtve genocida u Srebrebnici, počinjenog od strane vojske i policije Republike Srpske, ispred Brandenburške kapije u Berlinu, saopštilo je danas Društvo za ugrožene narode.

"Naša je namjera da građanima Njemačke predočimo dimenziju zločina genocida u Srebrenici. Kako simbolizirati masovno uništenje 8.372 Bošnjaka? Kako načiniti sliku koja bi mogla iskazati razmjere ove katastrofe?", izjavio je Philipp Ruch, direktor Centra za političku ljepotu iz Berlina.

Dodao je da je interes medija ogroman. Svijet prima k znanju da se ne smije zaboraviti kako su ljudi u Bosni i Hercegovini ostavljeni na cjedilu od 1992. do 1995.godine.

Tužba preživjelih žrtava Srebrenice protiv UN-a do sada na Zapadu nikoga nije zanimala. Više od 6.000 preživjelih žrtava već tri godine bezuspješno pokušava da tuži UN.

Cipele koje će biti izložene prikupile su prije svega sekcije Društva za ugrožene narode u Bosni i Hercegovini, Austriji i Njemačkoj, a do naredne godišnjice genocida u julu 2011.godine od njih će iznad mezarja u Potočarima bit će izgrađen "Stub srama" u obliku dva osam metara visoka slova U i N.

Društvo za ugrožene narode podržava projekt "Stub srama" koji ima za cilj da podsjeti na propust Ujedinjenih nroda i želi posebno ukazati na odgovornost stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, Francuske, Velike Britanije i Rusije za višegodišnje toleriranje genocida u Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG