Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bramerc: Hapšenje Mladića neophodno za kredibilitet EU


Glavni tužilac Haškog tribunala Sergž Bramerc (Serge Bramertz) izjavio je da je hapšenje Ratka Mladića "neophodno za kredibilitet Evropske unije", prenosi danas njemački dnevnik Velt (Die Welt).

"Bez pravosudnog rada nema pomirenja i stabilnosti na Balkanu i to onda ostaje samo teoretska stvar", ocijenio je Bramerc u intervjuu za Velt.

Bramerc je rekao da nekim političarima, koji mu kažu da je rat u BiH bio prije 15 godina, da je stabilnost Balkana važna i da treba gledati u budućnost, kaže da treba razgovarati s onima koji su preživjeli masakr u Srebrenici.

"Za te žrtve, to nije nešto od juče. To je svaki dan", rekao je Bramerc i izrazio zabrinutost što je u "Srbiji oko 65 odsto populacije protiv Mladićevog hapšenja".

"Nije normalno da oni koji se smatraju odgovornim za najozbiljnije zločine na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata budu viđeni kao heroji u jednom dijelu stanovništva", dodao je Bramerc.

U Srebrenici se sutra obilježava 15 godina genocida koji su počinile snage Vojske Republike Srpske nad više od 8.000 Bošnjaka u ljeto 1995. godine.
XS
SM
MD
LG