Dostupni linkovi

English: Poricanje genocida samo produbljuje zločine


Američki ambasador u BiH Charles English predvodiće delegaciju Sjedinjenih Država na sutrašnjoj komemoraciji u Srebrebnici i tom prilikom će pročitati poruku američkog predsjednika Baracka Obame.

English je jutros u razgovoru s novinarima u Sarajevu najavio da će se danas priključiti Maršu mira, za koji kaže da je prava prilika da se oda počast žrtvama genocida i članovima njihovih porodica.

Američki predsjednik Barack Obama je za sutrašnju komemoraciju u Srebrenici odredio specijalnu predsjedničku delegaciju u kojoj će, osim Englisha, biti američki ambasador za pitanja ratnih zločina Stephen Rapp i specijalna pomoćnica predsjednika, zadužena za ljudska prava u Vijeću za nacionalnu sigurnost Samantha Power.

Dolazak Power u Srebrenicu, kao bliske Obamine savjetnice, demonstrira odlučnost američke administracije kada su u pitanju ljudska prava, ocijenio je English. Inače, Power je kao novinarka izvještavala iz BiH za vrijeme rata. Ona je ekspert za pitanja genocida i autorica je knjige "Problemi iz pakla", za koju je dobila Pulitzerovu nagradu.

Ovakav nivo delegacije demonstrira privrženost Sjedinjenih Država da se postigne pravda za počinjene ratne zločine u BiH, koja prema Englishu nije ostvarivana brzo kako je trebalo.

English je naglasio da poricanje ovakvog zločina samo produbljuje njegove razmjere.Upitan da li će prisustvovati obilježavanju godišnjica stradanja i pripadnika drugih naroda u BiH, na primjer 12. jula u Bratuncu, English je rekao da sve žrtve zaslužuju poštovanje i da svi počinioci zločina trebaju izaći pred lice pravde.

Ovo traženje pravde odnosi se na sve žrtve, a Sjedinjene Države posebno podržavaju odavanje počasti svim žrtvama, istinu o nestalim i pravdu za počinioce bez obzira na etničku pripadnost.

Međutim, naglasio je English, na Srebrenicu treba gledati kao na poseban simbol svega što se dogodilo u ratu s obzirom na njen status kao mjesta u kojem je, prema presudi Međunarodnog suda pravde, počinjen genocid, što je prilika da se svijet okupit i poruči: "Nikad više".
XS
SM
MD
LG