Dostupni linkovi

De Kermabon: Na sjeveru Kosova sada mirno


Šef Misije Euleksa Iv de Kermabon izjavio je po povratku sa zasjedanja Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu da je na sjeveru Kosova sada mirno i da je važno da se svi uzdrže bilo kakvih aktivnosti koje bi se mogle smatrati provokacijom.

"Euleks, u saradnji sa policijom, vrlo je odlučan u nalaženju i izvođenju pred lice pravde počinoca ili počinilaca tragičnog i fatalnog incidenta koji se dogodio 2. jula, kao i otvaranja vatre 5. jula", rekao je de Kermabon, piše u današnjem saopštenju Euleksa.

Šef Euleksa je naglasio da nije bilo nikakvog sporazuma oko razmještanja specijalnih policijskih jedinica u toj oblasti, i da Euleks nastavlja da sarađuje sa svim stranama radi formiranja i obučavanja multietničke specijalne policijske jedinice.

"Važno je da se sve uključene strane uzdrže bilo kakvih aktivnosti koje bi potencijalno mogle biti smatrane kao provokacije", rekao je De Kermabon.

On je ponovio da je hitno potrebno obnoviti punu funkcionalnost Okružnog suda u Mitrovici i da je najboji način saradnja sa svim relevantnim stranama.

"Nisam spreman da dam određen datum kada će se to dogoditi, ali pozivam sve uključene strane da rade u smjeru nalaženja pragmatičnih rješenja što je prije moguće", rekao je De Kermabon.
XS
SM
MD
LG