Dostupni linkovi

Iranka neće biti kamenovana do smrti



Iranske vlasti su saopštile da će Sakine Aštiani (43), osuđena na smrt kamenovanjem zbog preljube, biti pošteđene strašne kazne, ali još uvjek kako juavljaju agencije to ne znači da neće biti obješena zbog navodnog zločina preljube.

Više od 80 javnih ličnosti, širom svijeta, učestvovalo je u protestu protiv odluke iranskog suda. Sakine Aštiani (Sakineh Mohammadi Ashtiani) je već kažnjena sa 99 udaraca šibom.

Sud u Tabrizu osudio ju je 2006. godine na kaznu bičevanja zbog "protuzakonitih" veza sa dvojicom muškarca nakon smrti muža. Nešto kasnije Iranka je osuđena za prebljubu, iako je tvrdila da je njeno priznanje iznuđeno pod pritiskom.

Ashtiani je osuđena nasmrt kamenovanjem i svakog trenutka se očekivalo sprovođenje presude, koaj je ipak preinačna.

Pokrenuta je kampanja za spas Iranke, a uključile su se i mnoge slavne osobe, među kojima i glumci Ema Tomson , Kolin Firt i Žilijet Binoš (Emma Thompson, Colin Firth i Juliette Bionche), zatim modni dizajeri pisci , te mnogobrojne slavne ličnosti koji zahtijevaju da Aštiani bude puštena na slobodu.

Brojne diplomate ističu kako je kamenovanje srednjovjekovna kazna kojoj nema mjesta u modernom svijetu.

Sina osuđene Iranke, Sajed Gadarzade (Sajada Ghadarzadea), riskirao je vlastiti život kako bi organizacijama za ljudska prava poslao pismo moleći ih da pomognu njegovoj majci.

Još 15 Iranki trenutno očekuje smrtnu kaznu kamenovanjem, piše londonski Gardijan.
XS
SM
MD
LG