Dostupni linkovi

Neuspio napad Al Kaide u Njujorku bio dio šireg plana


Neuspio plan da se aktiviraju bombe u njujorškom metrou prošle godine bio je deo šireg plan terorističke organizacije Al Kaida koja je sličan napad planirala i u Engleskoj, obajavilo je danas američko tužilaštvo.

U optužnici za terorizam, danas objavljenoj, tužioci su s pokušajem napada u Njujorku povezali još nekoliko članova Al Kaide, medju njima i Adnana Šukridžumaha, koji se nalazi na listi Ef-Bi-Aja (FBI) najtraženijih terorista.

Šukridžumah je predvodio Al Kaidu u više napada širom svijeta i neposredno je učestvovao u regrutovanju i planiranju napada u Njujorku, rekli su tužioci.

Državni tužilac SAD Erik Holer je ocijenio da je plan napada u Njujorku jedan od najopasnijih od onog izvedenog 11. septembra 2001. godine.

Danas optuženi Abid Nasiri i Tarik Ur Rehman povezani su s planom napada i u Engleskoj. Tri američka građanina su uhapšena septembra 2009. godine, prije nego što su uspjeli da izvedu trostruki samoubilački napad bombama na Menhentnu, rekli su tužioci.

Nadžibulah Zazi i Zarein Ahmedžaj su prizali da su planirali da aktriviraju bombe u metrou u vreme najveće gužve. Treći optuženi Adis Madenžanin čeka suđenje, a tužioci su danas pridodali nove tačke optužnice protiv njega.

Poslije napada 11. septembra 2001, šukrižumah (34) se u Al Kaidi smatrao najboljim izborom za napad u SAD ili Evropi, rekao je američkim vlastima uhapšeni terorista Abu Zubajah. Kada su agenti Ef-Bi-Aja pokušali da ga privedu kao svjedoka u vezi sa slučajem iz 2003, on je već napustio SAD.
XS
SM
MD
LG