Dostupni linkovi

Tadić od SB UN traži osudu bombaškog napada na Srbe



Predsjednik Srbije Boris Tadić upozorio da će Beograd razmotriti odnose sa međunarodnim prisustvom na Kosovu ukoliko Savjet bezbednosti UN ne osudi bombaški napad na Srbe.

"Apelujemo na međunarodnu zajednicu da osigura da se ono što se dogodilo u petak više nikada ne ponovi", rekao je Tadić na sednici u Njujorku koja je u toku.

Posle serije oružanih napada u sjevernom delu Kosovske Mitrovice, sjednicu Saveta sazvala je predsedavajuća Nigerija na zahtjev Srbije. Prisustvuje joj i šef Misije UN na Kosovu Lamberto Zanijer , Iv De Kermabon šef Unmika, te šef diplomatije Kosova Skender Hiseni.

Hiseni je reka da je Vlada u Prištini suverena na svojoj teritoriji I da je odlučna da preuzme vlast u cijeloj zemlji uključujući I sjever Kosova kao I da bude u dobrim odnosima sa svim svojim građanima bez obzira na etničku pripadanost.

"To medjutim nije odgovaralo vinovnicima incidenta koji su to izveli uz pomoć Beograda" kazao je Hiseni, koji je dodao da je Vlada Kosova odlučna da se vinovnici incidenta privedu pravdi.

Pošlog petka su, za sada još nepoznati počinioci, aktivirali bombu u naselju Bošnjačka mahala, gdje je nekoliko stotina Srba protestovalo povodom otvaranja kancelarije vlade Kosova u sjevernom dijelu Mitrovice.

U napadu jedna osoba je izgubila život, a 11 je povrijeđeno. Juče(ponedjeljak) se dogodio još jedan oružani napad, u kojem je ranjen visoki funkcioner Samostalno-liberalne stranke i poslanik u Skupštini Kosova Petar Miletić.
XS
SM
MD
LG