Dostupni linkovi

Stanišićeva odbrana zatražila privremeno puštanje na slobodu


Odbrana bivšeg šefa Državne bezbjednosti Srbije, Jovice Stanišića zatražila je u utorak njegovo privremeno puštanje na slobodu tokom trajanja ljetnje pauze u radu suda od 26. jula do 13. avgusta ili na kraći period koji Sudsko vijeće smatra odgovarajućim, navedeno je u saopštenju ICTY-a.

Zahtjev je, kako je odbrana obrazložila, zasnovan na nizu faktora uključujući dokazanu saradnju optuženog na sudskom procesu, kao i ljekarske dokaze koji pokazuju poboljšanje njegovog zdravstvenog stanja, koje mu omogućava da kratak ali koristan period provede u odmoru od napornog zatvorskog života s porodicom, posebno sa ženom i najmlađim sinom, prenosi Tanjug.

Stanišić i njegov pomoćnik Franko Simatović optuženi su za progone na političkoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi, ubistva, deportacije i druga nehumana djela tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1995. godine.

Oni su uhapšeni 13. marta 2003. godine. Simatović je izručen ICTY-u u maju, a Stanišić u junu iste godine.

Suđenje je počelo 28. aprila 2008. godine, ali je odgađano više puta zbog lošeg zdravstvenog stanja Stanišića.

I Simatović je 25. juna zatražio od Sudskog vijeća privremeno puštanje na slobodu od 21. jula do kraja ljetnje pauze u zasjedanju suda i odgađanje nastavka suđenja do 1. septembra.
XS
SM
MD
LG