Dostupni linkovi

U Iranu objavljen katalog islamskih frizura



U Iranu je objavljen katalog za muške frizure koji je odobrilo ministarstvo kulture kako bi se muškarcima pomoglo da odaberu prikladnu islamsku frizuru.

Katalog su predstavili zvaničnici ministarstva na pres-konferenciji povodom "Festivala skromnosti i vela". On sadrži fotografije muškaraca s kratkim i konzervativnim frizurama, od kojih su neke oblikovane gelom, prenijeli su u utorak strani mediji.

Frizure su inspirisane iranskom fizionomijom, kulturom, vjerom i islamskim zakonom. Zadovoljni smo što je vlada podržala osmišljavanje ovih frizura, izjavio je Džaleh Hodajar (Jaleh Hodayar), zadužen za organizaciju festivala koji će biti održan krajem ovog mjeseca.

Katalog, objavljen na inicijativu Univerziteta u Teheranu i lokalnog udruženja frizera, ima za cilj propagiranje poželjnih muških frizura "kako bi se izbjegle neprikladane frizure i podstakla islamska kultura".

Iranska policija često upada u frizerske salone koji mušterijama nude zapadnjačke frizure. Njihovim vlasnicima se izdaju upozorenja i oni moraju da se obavežu da više neće ponoviti tu vrstu prekršaja.

Od Islamske revolucije 1979. godine u Iranu je na snazi šerijatsko pravo koje od žena traži da nose veo (hidžab), a od muškaraca da imaju prikladne frizure, da ne nose kravate i kratke pantalone.
XS
SM
MD
LG