Dostupni linkovi

Prijedlog Skupštini RS-a da usvoji rezoluciju o osudi genocida u SrebreniciKlub poslanika Stranke za BiH (S BIH) predložio je danas da Narodna skupština Republike Srpske (RS) usvoji rezoluciju o osudi zločina genocida nad Bošnjacima Zaštićene zone UN-a Srebrenica 1995. godine.

Šef Kluba S BiH Muharem Murselović ističe da je upravo sada potrebno usvojiti ovu rezoluciju, jer se za nekoliko dana očekuje obilježavanje srebreničkog genocida i sahrana još oko 800 ubijenih.

I parlament RS-a treba da donese ovu rezoluciju poštujući, kako je rekao, odluku prije svega Narodne skupštine Republike Srbije i Evropskog palamenta o osudi zločina genocida u Srebrenici.

"Mislim da je logično i normalno da Narodna skupština RS-a, najveći parlamentrani organ prostora na kojem se desio zločin genocida, treba da bude ta koja će prva i sama da osudi dođagaje koji su se desili 1995. godine u Srebrenici", rekao je Murselović za Fenu.

Podsjetio je i da se 11.juli u cijeloj Evropi obilježava kao dan stradanja i sjećanja na nevine žrtve u Srebrenici.

Klub SBiH predložio je da se usvajanje ove rezolucije uvrsti u dnevni red sjednice Narodne skupštine RS-a koja je danas počela u Banjoj Luci.

Murselović očekuje da poslanici podrže ovaj njihov zahtjev, jer je i Srbija i Evropa dala svoj stav o tome.

U
XS
SM
MD
LG