Dostupni linkovi

Karamarko o saradnji policija Hrvatske i Srbije


Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je za list "Politika" da će osnivanje Regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala biti odgovor ministarstava unutrašnjih poslova Hrvatske i Srbije na povezivanje kriminalnih grupa u regiji i dodao kako države regije trebaju udružiti svoje snage u borbi protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Karamarko je u intervjuu beogradskom dnevniku izrazio zadovoljstvo načinom na koji je u medijima i javnosti prihvaćena najava osnivanja tog centra, jer će, kako je rekao, pozitivna medijska prezentacija uticati na odluku i drugih država regije "da se pridruže našoj antimafijaškoj koaliciji".

"Realno je očekivati da će aktivnosti tog centra na prostorima Hrvatske i Srbije utjecati na dislociranje kriminalnih grupa i njihovih aktivnosti na prostore drugih država. Nama nije cilj da, pod navodnicima, protjerujemo kriminalce, već da u potpunosti onemogućimo njihove kriminalne aktivnosti i zato su nam kao partneri potrebne ostale države u regiji", ukazao je Karamarko.

Ministar je istakao kako organizovani kriminal i terorizam nisu problem samo Hrvatske i Srbije, već i drugih njima susednih država i da su to dovoljno snažni argumenti za udruživanje snaga u toj borbi.
XS
SM
MD
LG