Dostupni linkovi

Nećemo nikada biti kao Nijemci


Njemačka kancelarka Angela Merkel slavi

Nogomet je igra u kojoj pobjeđuje Njemačka, neko je jednom rekao. Gledajući sjajne igre njemačke nogometne reprezentacije zapitah se kad će neko sa naših prostora imati takvu ekipu. Ako se to ikada dogodi biće to rezultat slučajnosti jer niko sa prostora bivše Jugoslavije neće nikad biti kao Nijemci.

Nijemce i nas ne dijeli ni talent niti razlika u veličini države pa otud i veća mogućnost da se dođe do dobrih igrača. Bilo je generacija nogometaša i fudbalera koji su bili bolji od Nijemaca.

Ne dijeli nas ni to što su oni u centralnoj Evropi, a mi na jugu, pa su oni kao bolji radnici a mi veće lijenčine. Nijemci su oduvijek bili više nego zadovoljni sa građanima gastarbajterima iz bivše Jugoslavije i danas ih cijene kao dobre radnike. Mi, dakle, jesmo dobri radnici kad nas se na to natjera.

Dijele nas mnogo ozbiljnije stvari.

Njemačka je društvo građana, naši političari još uvijek grade društva nacije. Oni se dijele po tome kakvi su, a u nas dijele po tome ko su. U njemačkom nogometnom timu igraju najbolji, posve neovisno da li su bijelci ili crnci, po porijeklu Poljaci, Turci ili Nijemci. Možete li zamisliti tu idilu u bivšoj Jugoslaviji?

Njemačka je zemlja rada i reda, u zemljama bivše Jugoslavije vlada više nerad i nered.

Izgubili su dva svjetska rata u zadnjih 100 godina pa su opet jedna od najjačih ekonomija svijeta. I kod nas su se vodila dva rata u istom vremenskom periodu, ali neki kod nas radije pripremaju treći – nego da uspostave sistem koji će ga izbjeći.

Njemačka je zemlja u kojoj se žestoko obračunavaju sa svim nacionalistima i čim neki mali neonacista izviri iz neke baruštine i negira zločine nad Jevrejima odmah je tu vlast i sistem da ga spriječe. Možete li zamisliti da, naprimjer, u Srbiji ili u Republici Srpskoj zatvore nekog teškog nacionalistu samo zato što negira zločine u Srebrenici? Usprkos rezoluciji u Skupštini Srbije o zločinu u Srebrenici se u Srbiji još uvijek radije ćuti, kažu ovonedjeljni učesnici Press Kluba radija Slobodna Evropa.

Njihovi će sportski reporteri objektivno analizirati igru protivnika i igru svoje reprezentacije i tu neće nikada biti mjesta za bilo kakvu natuknicu koja vodi ka tome da su Nijemci kao nacija nadmoćni. A neki dan, sportski komentator televizije Srbije reče komentirajući utakmicu Urugvaja da je nekadašnja Jugoslavija nekada davno pobijedila Urugvaj ¨predvođena sa nekoliko srpskih fudbalera!¨

Oni kad igraju nogomet pobjeđuju, kad prave auto naprave Mercedes, kad povedu rat – to postaje svjetski rat. I tu završava svaka sličnost – i mi volimo ratove.

Samo što su oni svoje lekcije naučili.

Pogledajte komentare (15)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG