Dostupni linkovi

Kongo: Više od 220 mrtvih u eksploziji cisterne s naftom


Više od 220 osoba je poginulo, a najmanje 100 povrijeđeno, prema novom bilansu, kada se cisterna s naftom, koja je prevozila gorivo iz susjedne Tanzanije, zbog prevelike brzine prevrnula i nešto kasnije eksplodirala u selu Sange na jugoistoku Demokratske Republike Kongo, saopćile su u subotu Ujedinjene nacije (UN) i lokalne vlasti.

UN su saopćile da među poginulima u nesreći, koja se dogodila u petak kasno navečer blizu granice s Burundijem, nije bilo pripadnika mirovne misije UN-a, ispravljajući ranije navode da je stradalo pet mirovnjaka.

- Neki ljudi su stradali dok su pokušavali da ukradu gorivo, ali većina žrtava je sjedila u kućama i gledala Svjetsko nogometno prvenstvo, izjavio je guverner provincije South Kivu, Marcelin Cisambo.

Portparol misije UN-a Manodje Munubai kazao je da je u nesreći stradalo 220 osoba i da je 111 povrijeđeno, ali da to nije konačan bilans nesreće. Prema njegovim rečima, 35 povrijeđenih već je prebačeno u obližnji grad Bukavu.

Prema podacima Crvenog krsta, poginula je 221 osoba, a povrijeđeno njih 214, javila je agencija AP.

Posljednja veća slična tragedija dogodila se u oktobru prošle godine u nigerijskoj državi Anambra, kada je u eksploziji tankera poginulo najmanje 70 osoba.
XS
SM
MD
LG