Dostupni linkovi

Davutoglu: Izrael blokirao mir na Bliskom Istoku


Turska je pozvala Izrael da prekine blokadu Gaze i humanitarnu tragediju Palestinaca i naglasila da odnosi između dvije zemlje mogu biti poboljšani tek kada stvarno oživi mirovni proces na Bliskom istoku.

"Turska želi da bude okončana humanitarna drama Palestinaca i da Izrael oživi mirovni proces s Palestincima i Sirijom. Tek nakon toga mogu se ponovno uspostaviti odnosi povjerenja, kao što su ranije bili između Turske i Izraela", izjavio je ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, prenijeli su u subotu lokalni mediji.

Šef turske diplomatije Davutoglu je naglasio da je izraelski rat u Gazi početkom 2009., "ubio mirovne perspektive na Bliskom istoku“.

Odnosi godinama dvije savezničke zemlje su zapali u krizu poslije vojne intervencije Izraela u Gazi, kada je ubijeno 1.400 Palestinaca, većinom civila. urska je oštro osudila vladu u Tel Avivu za taj "varvarski čin“.

Kriza je produbljen poslije nadavnog napada na humanitarne brodove, kada su izraelske snage sigurnosti ubile osam turskih državljana i jednog Amerikanca turskog porijekla.

Nove nesporazume na relaciji Ankara-Tel Aviv izazvala je i jedna TV serija koja se emituje u Turskoj u kojoj je prikazano kako izraelski vojnici hladnokrvno ubijaju jednu tek rođenu bebu u Gazi. Izrael je zbog toga zvanično protestvovao.
XS
SM
MD
LG