Dostupni linkovi

Beograd: Uhapšeni u aferi s citostacima pred sucem


Osmoro uhapšenih pod sumnjom da su umješani u korupciju s nabavkom lijekova za Institut za onkologiju privedeni su danas istražnom sucu Posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu, saopćio je tužilac za organizirani kriminal Miljko Radisavljević.

Sudiji su privedeni direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenad Borojević, načelnik Odjeljenja pedijatrijske onkologije Zoran Bekić, direktorica apoteke u Institutu Ivana Popović, pomoćnik direktora za zdravstvenu djelatnost Instituta Zoran Tomašević.

Pred sucu su izvedeni i uhapšeni predstavnici farmaceutskih Kompanija.

Tužilaštvo za organizirani kriminal je podnjelo zahtjev za sprovodjenje istrage protiv njih osmoro, kao i protiv naučnog savjetnika za kliničku onkologiju i savjetnika direktora Klinike za medikalnu onkologiju Instituta Ivana Popova i predstavnika farmaceutske kompanije "Merk" Renea Kautza.

Sumnja se da su oni u periodu od marta 2007. do kraja 2009. godine nezakonito provodili postupak javnih nabavki za razne vrste citostatika i utjecali na veću potrošnju tih lijekova, čak i kod bolesne djece.
XS
SM
MD
LG