Dostupni linkovi

Korupcija kao tema Motovunskog filmskog festivala


U glavnom programu Motovunskog filmskog festivala, od 26. do 30. jula, koji je kombinacija svjetskih hitova i manje poznatih naslova, prikazat će se 27 dugometražnih filmova, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Festival otvara film o korupciji, a završava dokumentarcem o potpunoj propasti američke auto-industrije u Detroitu, rekao je direktor Festivala Igor Mirković. Između tih dviju slika današnjeg vremena prikazat će se program lijepih priča i angažiranih filmova, dodao je.

Po njegovim riječima, festival donosi širok raspon filmova, od umjetničkih do onih za dobro raspoloženje, a tema korupcije proteže se kroz cijeli festival.
U skladu s time uvedena je nova "Nepotkupljiva nagrada" koju će, u suradnji s Transparency International Hrvatska, dobiti najbolji film o korupcije. Još jedna novost je nagrada "Bauer" koja se dodjeljuje najboljem filmu godine iz sedam kinematografija u regiji.

Nagradu "50 godina", koja se dodjeljuje za više od pola stoljeća rada na filmu, ove će godine primiti kaskader Ivo Krištof, koji je radio na mnogim filmovima, od "Winnetoua" i "Bitke na Neretvi" do "Gladijatora".

Partner 12. izdanja festivala je Slovenija, čija će se kinematografija iz posljednjih dvadeset godina predstaviti kroz program "Novi slovenski film" te retrospektivu redatelja i snimatelja Karpe Aćimovića Godine.

Među gostima festivala su Terry Jones, nekadašnji član Letećeg cirkusa Montyja Pythona, laureat priznanja Motovun Maverick Award kojim se slavi neukalupljenost, rock-dokumentarist Julien Temple, proslavljen filmovima o grupama "Sex Pistols" i "Clash" te scenarist Razvan Radulescu, predvodnik rumunjskog novog vala.
XS
SM
MD
LG