Dostupni linkovi

Obama: Rješenje ilegalne imigracije 'moralni imperativ'


Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u četvrtak da je rješenje problema ilegalne imigracije u SAD-u “moralni imperativ” koji se može riješiti, jedino ukoliko se "dnevna politika stavi u stranu" i podsjetio da su istaknuti doseljenici u tu zemlju bili i Albert Einstein i Nikola Tesla.

Obama je upozorio da se reforma, kako je rekao, raspalog sistema ilegalne imigracije, može izvesti samo uz podršku republikanaca.

Obama je podsjetio na historiju SAD-a kao zemlje imigranata. "Stalni priliv imigranata učinio je ovu zemlju onim što je sada. To je učinilo da su SAD motor globalne ekonomije i svetionik slobode", rekao je on.

"Reforma imigracionog sistema je talac političkih stavova, posebnih interesa i raširenog osjećaja u Washingtonu da je bavljenje tim teškim i emotivnim pitanjem loša politika", rekao je Obama u govoru na Univerzitetu u Washingtonu.

Pominjući kontroverzni imigracioni zakon u Arizoni, Obama je rekao da je, u situaciji kada čitav problem nije riješen na nacionalnom planu, to “razumljivo, ali loše zamišljeno”.
XS
SM
MD
LG