Dostupni linkovi

Spomenici i praznici naše gluposti


Spomenik na Kozari
Spomenici i praznici naše gluposti

Nikad kraja mom čudjenju koliko se gluposti može u jednom istorijski kratkom vremenskom periodu dogoditi na tako malom geografskom prostoru kao što je Balkan. I neke vijesti ili teme koje sam čitao danas me podsjetiše na tu, bojim se, istinitu tvrdnju.

Piše moja kolegica Ankica Barbir Mladinović iz Zagreba kako u Gospiću još ne znaju gdje da smjeste spomenik Nikoli Tesli, svjetski poznatom naučniku čiji spomenik stoji još i u Beogradu i na Nijagarinim vodopadima u SAD. Nekadašnji Trg Nikole Tesle danas nosi ime Stjepana Radića, nema odluke gdje da se spomenik smjesti, a, kaže gradonačelnik, Gospić nije ni pokrenuo takvu inicijativu.

Nikola Tesla

Spomenik su u naletu “patriotizma” minirale hrvatske snage još 1992-e godine. Nikola Tesla je tada imao, naime, jednu ¨manu¨ - bio je po nacionalnosti Srbin. I samo zbog toga mnogi su se u Hrvatskoj htjeli odreći ovog Ličanina iako je teško vjerovati da će iko ubuduće dostići takvu naučnu veličinu u svijetu. U Gospiću ne kažu da imaju nešto protiv ali bi najradije da ih niko nije ni pitao.

Jedna moja druga kolegica, Branka Mihajlović iz Beograda je pravila priču o tome gdje je Srbija nakon Gazimestana, gdje je Milošević prije 21 godinu najavio rat, gdje se po zvaničnim verzijama skupilo milijun ljudi da pozdravi ¨novog Tita¨. Ovogodišnji Vidovdan, 28. 06, na Gazimestanu je prošao posve nezapaženo, Srbija još itekako trpi posljedice nacionalističkog divljanja, i tada na Gazimestanu.

I u Sarajevu se neki “pametnjaković¨ sjetio da u tamošnjem parku ne treba da stoje spomenici ¨nepodobnim¨piscima, pa su vraćene najprije biste samo ¨podobnih¨. Onda se kriterij podobnosti malo proširio pa su u travnju ove godine vraćene i ostale.

Kad smo već kod pisaca, nedavno sam radio scenario o Ivi Andriću pa sam čitao kako ga jedni svojataju, a drugi ga se odriču. U Srbiji kažu da je srpski pisac jer je pisao na srpskom jeziku, u Hrvatskoj da je hrvatski pisac je je po nacion alnosti Hrvat, dok ga se u BiH mnogi odriču jer je navodno mrzio Bošnjake, dok oni pametniji tvrde da je on bosanskohercegovački pisac jer je rodjen u BiH. Tako eto – raščerupaše Andrića. Što bi rekli oni na sjednici ZAVNOBIH-a nije Andrić ¨ni srpski, ni hrvatski ni muslimanski, nego i srpski, i hrvatski i muslimanski¨pisac.

Propadaju spomenici borcima protiv fašizma u II svjetskom ratu, oni koji su minirani su i zaboravljeni. Naši se balkanski ¨pametnjakovići¨ lako odriču svoje prošlosti, navikli valjda i navikavajući valjda nove generacije da sruše one spomnike koji se sada grade.

U Češkoj, gdje sada živim, rade suprotno. I danas ovdje postoji ulica i Čehoslovačke armije, i Jugoslovenska, a na ovdašnjem zamku postoji i spomenik koji su podigli komunisti. Česi kažu – neka, i to je dio povijesti, bar vidimo koliko su spomenici u vrijeme komunizma bili ružni.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG