Dostupni linkovi

BIA demantuje tvrdnje o 'ubeđivanju' Simovića u zatvoru


Sedište Bezbednosno-informativne agencije u Beogradu
Sedište Bezbednosno-informativne agencije u Beogradu
Bezbednosno-informativna agencija demantovala je da su njihovi pripadnici u zatvoru posetili člana zemunskog klana Miloša Simovića sa ciljem da ga spreče da progovori o pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića. Iako su eventualna saznanja nedavno uhapšenih ’zemunaca’ predmet velikog interesovanja javnosti, analitičari upozoravaju da ih treba uzeti sa posebnim oprezom.

Povodom vesti koju objavljuje „Politika“ da bi istraga o pozadini ubistva Zorana Đinđića mogla biti onemogućena, jer nepoznate osobe iz BIA rade na tome da Miloš Simović ne progovori, portparol BIA-e Jovan Stojić kaže za RSE da je reč o “grubim neistinama” i najavljuje da će razmotriti pokretanje sudskog postupka protiv odgovornih:
Nekim kuhinjama nije stalo, i da baš ovakvim ocenama žele da stopiraju istragu o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića, tvrdi portparol BIA-e.


“Nijedan pripadnik BIA nije posećivao osuđenika Miloša Simovića, niti ima pravo to da učini mimo zakonom propisane procedure. Natpis u Politici predstavlja jednu vrlo opasnu konstrukciju koja ne samo da pokušava da naruši ugled BIA i da je stavi u kontekst nekih loših vremena s kojima smo mi zauvek završili, nego po našoj proceni, ona direktno pokazuje da nekim kuhinjama nije stalo, i da baš ovakvim ocenama žele da stopiraju istragu o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića“
, kaže Stojić.

Pozivajući se na izvore bliske ministarstvima policije i pravde, "Politika" piše da je osoba, najverovatnije iz BIA, mimo zatvorske procedure, u nedelju posetila Simovića u zatvoru Zabela, te da je tamo došla inkognito.

“Razlog nije bila ponuda da za nova saznanja koja bi saopštio dobije status svedoka saradnika, za šta se Simović grčevito bori. Poseta na takav način predstavlja vid pritiska na njega i može se shvatiti kao vid zastrašivanja, ali i pretnji i ucena, u vezi sa tim šta bi on mogao da izjavi"
, rekao je “Politkin” izvor, ne precizirajući kakav je razgovor vođen, niti ko pokušava da ga zastraši.

Pozvajući autora teksta da, bez navođenja izvora, objavi ime pripadnika BIA-e o kojem piše, portparol te agencije kaže da su spremni da pomognu Tužilaštvu u istrazi o političkoj pozadini ubistva premijera:

“Šta će istraga pokazati – ne znam, ali budite uvereni da ako se pokaže umešanost nekog našeg bišeg radnika, krivična odgovornost je individualizovana i svako će odgovarati za ono šta je činio”
, rekao je Stojić.

Ko god da ga jeste ili nije posećivao u zatvoru, 'zemunac', koji je od 2003. godine bio u bekstvu, izazvao je veliko interesovanje i brojna nagađanja, pre svega o tome koliko zna i šta bi mogao da otkrije. Neki mediji navode da je u zatvoru Zabela јеdan od najviše rangiranih kriminalaca kog je srpska policija ikada uhapsila i kојi zna svе о nајvаžniјim pitanjima iz podzemlja, te da je greška što se više pažnje usmerava na drugog nedavno uhapšenog člana 'zemunskog klana' Sretka Kalinića, koji u Zagrebu čeka izručenje Srbiji.

Legija je ključan

Ono što je sigurno jeste da je u kriminalnoj hijerarhiji Simović bio daleko iznad Kalinića. Ne želeći da govori o tome koliko bi mogao znati, ovo je za RSE potvrdila i sudija Specijalnog suda za organozovani kriminal Maja Kovačević Tomić:
Ako političke pozadine ima, kaže novinar Miloš Vasić, nju ovog trenutka može da otkrije samo Legija Ulemek i niko više.


“Bio je Miloš Simović u vrhu. Bio je uz Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića sledeći. On je imao direktnu komunikaciju sa njima dvojicom, prenosio njihova naređenja. Znači, preko njega su delili naredbe”
, kaže Kovaević Tomić.

Iako postoje nagađanja da Мiloš Simović zna sve što je znao Dušan Spasojević, vođa zemunskog klana koji je ubijen u obračunu sa policijom nakon atentata na Đinđića, novinar nedeljnika Vreme Miloš Vasić kaže za RSE da ne veruje da bi Simović, kao ni Sretko Kalinić mogli da iznesu saznanja koja bi doprinela otkrivanju političke pozadine ubistva premijera:

Miloš Vasić, arhiv
“Dušan je vrlo dobro vodio računa da drži hijerarhijsku distancu između sebe i podređenih, poveliku distancu. Ako političke pozadine ima, nju ovog trenutka može da otkrije samo Legija Ulemek i niko više”, navodi Vasić.

Vasić, koji je i autor knjige ‘Atentat na Zorana’ o pripremi i ubistvu premijera, upozorava da sve ono što bi mogli otkriti uhapšeni pripadnici zemunskog klana treba uzimati sa velikim opreznom:

„Sad je za očekivati od njih da će pokušati sve moguće, uključujući tu i manipulacije i koješta, da sebi obezbede što bolji položaj. To su izuzetno lukavi likovi koji će da izmisle svašta, koji će da se cenjkaju, kao ono ’ubio sam ga, pa sam ga zakopao negde između Zagreba i Beograda na autoputu...“
, ocenjuje Vasić.

Ovo je Sretko Kalinić ispričao zagrebačkoj policiji, a reč je o navodnoj likvidaciji njegovog saradnika iz zemunskog klana Ninoslava Konstantinovića, za kojim policija još uvek traga:

“Onda možemo da provedemo mesece vozeći se autoputem, da tu sam ga zakopao, pa nisam ga zakopao, pa zaboravio sam, davno je bilo…i, mislim, znate već celu tu priču”
, rekao je Kalinić.

Kalinić je, prema nezvaničnim saznanjima, priznao ubistvo i drugog odbeglog zemunca Milana Jurišića, a s tim što je njega navodno likvidirao u Španiji, a telo doslovno raskomadao. Nadležni u Srbiji će o eventualnom podizanju novih optužnica i povlačenju postojećih poternica za odbeglim članovima zemunskog klana odlučivati ako se utvrdi da su ubijeni.

Kalinićevo izručenje iz Zagreba očekuje se uskoro pošto su Srbija i Hrvatska u utorak potpisale Sporazum o međusobnom izručenju državljanja koji su osumnjičeni ili optuženi za organizovani kriminal ili korupciju.
XS
SM
MD
LG