Dostupni linkovi

Polančecu produžen pritivor za još dva mjeseca



Jadranka Mandušić, sutkinja koja nadzire USKOK-ovu istragu u slučaju HEP, bivšem ministru Damiru Polančecu produžila je pritvor na još dva mjeseca. Potvrdio je to za Jutarnji list, Krešimir Devčić, portparol Županijskog suda u Zagrebu, i dodao kako pritvor Polančecu ističe 25. avgusta.

Devčić je objasnio kako je glavni razlog produljivanju pritvora Polančecu činjenica kako u složenom slučaju istražitelji nisu ispitali još 12 svjedoka na koje osumnjičeni Polančec može utjecati.

Devet svjedoka su iz Hrvatske, a tri svjedoka zbog nedostupnosti istražitelji trebaju ispitati uz pomoć međunarodne pravne pomoći. Pretpostavlja se kako je riječ o osobama povezanima s mostarskim Aluminijem koji je preko TLM-a dobivao jeftinu HEP-ovu struju.

Bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca USKOK sumnjiči da je Hrvatsku elektroprivredu zajedno s bivšim predsjednikom Uprave HEP-a Ivanom Mravkom i čelnim čovjekom šibenskog TLM-a Ivanom Koštanom oštetio za oko 600 miliona kuna.

Polančec je u pritvoru od 25. marta kada je osumnjičen za sudjelovanje u slučaju "Podravka". Taj mu je pritvor nakon saslušanja svih svjedoka ukinut 25. maja, no u međuvremenu USKOK ga je osumnjičio za učestvovanju u aferi HEP zbog čega mu je određen pritvor zbog eventualnog uticanja na petnaestak svjedoka.

Osim u slučajevima HEP i Podravka, USKOK Polančeca sumnjiči da je vukovarskom advokatu Petru Miletiću isplatio pola miliona kuna za stručne studije za koje se utvrdilo da su bile nepotrebne. Nakon niza istraga USKOK je protiv Polančeca sredinom maja podigao i prvu optužnicu, i to zbog nezakonitosti u gradnji rasvjete na igralištu nogometnog kluba ‘Osvit’ u Đelekovcu.
XS
SM
MD
LG