Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja prijeti jačanjem nuklernih kapaciteta



Sjeverna Koreja je saopštila u ponedjeljak da je prinuđena ojačati nuklearne kapacitete kako bi se izborila s američkom politikom usred velikih tenzija zbog potapanja južnokorejskog broda u martu za koji Seoul optužuje Pjongjang.

"Nedavni uznemirujući razvoj dogadaja na Korejskom poluotoku ističe potrebu Sjeverne Koreje za jačanje nuklearnih kapaciteta kako bi se izborila s upornom američkom neprijateljskom politikom i vojnom prijetnjom", navedeno je u saopštenju sjevernokorejskog ministarstva inostranih poslova, javila je službena sjevernokorejska novinska agencija (KCNA) iz Pjongjanga.

Upozorenje je upućeno nakon što su lideri Grupe osam najrazvijenijih zemalja svijeta na samitu u Kanadi kritikovali Sjevernu Koreju zbog njenog nuklearnog programa i osudili napad koji je doveo do potapanja broda.

Pjongjang porice da je odgovoran za tu nesreću u kojoj je stradalo 46 južnokorejskih mornara, prenio je AP.

Pored toga, Sjeverna Koreja je optužila Sjedinjene Države da su tokom vikenda dopremile "teško naoružanje" s južne strane mjesta Panmunjom, gdje je 1953. godine potpisano primirje izmedu dvije zemlje nakon trogodišnjeg rata.

Sjeverna Koreja je upozorila da će biti preduzete "snažne vojne protivmjere" ako se to oružje hitno ne povuče.
XS
SM
MD
LG