Dostupni linkovi

Kirgistan:Opozicija sumnja u rezultate referemdumaLideri kirgistanskih opozicijskih stranaka izrazili su u ponedjeljak sumnje u rezultate referenduma održanog u nedjelju, na kojem je, prema privremenim rezultatima, ustav usvojen velikom podrškom.Kirgiski birači su se sa 90,65 posto glasova izjasnili za ustav kojim se uspostavlja parlamentarna demokratija, a osam posto birača je glasalo protiv teksta ustava, rezultati su koje je izborna komisija objavila na svojoj internetskoj stranici.

Nekoliko lidera iz opozicije je izjavilo za agenciju AFP da sumnja u te podatke.

"Sumnjam da podaci Centralne izborne komisije odgovaraju realnosti budući da su posmatrači iz naše stranke dali suprotne informacije", izjavio je Adahan Madumarov, lider stranke Butun Kirgistan bliske svrgnutom predsjedniku Kurmanbeku Bakijevu.

Usprkos nedavnim meduetnickim sukobima izmedu Kirgiza i Uzbeka na jugu zemlje, nove vlasti su održale referendum kako bi pokušale ucvrstiti legitimnost nakon što su se pocetkom aprila dokopale vlasti.

Prema posljednjem izvještaju ministarstva zdravlja objavljenom u ponedjeljka, 294 osobe su izgubile život u junskim sukobima, ali su privremene vlasti priznale da bi moglo biti i do 2.000 ubijenih.

Kirgiski birači su se sa 90,65 posto glasova izjasnili za ustav kojim se uspostavlja parlamentarna demokratija, a osam posto birača je glasalo protiv teksta ustava, rezultati su koje je izborna komisija objavila na svojoj internetskoj stranici.

Nekoliko lidera iz opozicije je izjavilo za agenciju AFP da sumnja u te podatke."Sumnjam da podaci Centralne izborne komisije odgovaraju realnosti budući da su posmatrači iz naše stranke dali suprotne informacije", izjavio je Adahan Madumarov, lider stranke Butun Kirgistan bliske svrgnutom predsjedniku Kurmanbeku Bakijevu.

Usprkos nedavnim meduetnickim sukobima izmedu Kirgiza i Uzbeka na jugu zemlje, nove vlasti su održale referendum kako bi pokušale ucvrstiti legitimnost nakon što su se pocetkom aprila dokopale vlasti.

Prema posljednjem izvještaju ministarstva zdravlja objavljenom u ponedjeljka, 294 osobe su izgubile život u junskim sukobima, ali su privremene vlasti priznale da bi moglo biti i do 2.000 ubijenih
XS
SM
MD
LG