Dostupni linkovi

Novi češki premijer je Petar NečasČeški predsjednik Vaclav Klaus imenovao je u ponedjeljak u Pragu lidera desne stranke ODS Petra Nečasa za novog češkog premijera, mjesec dana poslije opštih izbora održanih 28. i 29. maja.

"Uvjeren sam da je ova visoka funkcija došla u dobre ruke", izjavio je Klaus u toku kratke svečanosti u Praškom dvorcu, zvaničnom sjedištu predsjednika.

"Čvrsto sam uvjeren da ćete u kratkom roku uspjeti formirati vladu", dodao je on.Nečasov ODS, zajedno s desnom formacijom TOP 09 i centrističkom strankom Javni poslovi (VV), ima 118 mjesta od ukupno 200 u predstavničkom domu.Zahvaljujuci toj većini, buduća vlada bi mogla biti najjača od nezavisnosti Republike Ceške ostvarene 1993.Tri stranke su se već dogovorile o jednom projektu koalicije u cilju formiranja "vlade s budžetskom odgovornošću i poštivanjem prava".

Prema riječima 45-godišnjeg Petra Nečasa, lideri triju formacija će se dogovoriti o zajedničkom programu prije 7. jula, a vlada će prije polovine jula započeti rad na strogim budžetskim mjerama za 2011. godinu.

Dosadašnji premijer Jan Fišer je u petak podnio ostavku u ime prelazne vlade. Predsjednik Klaus je zadužio dosadašnju vladu da obavlja tekuće poslove do imenovanja nove vlade.
XS
SM
MD
LG