Dostupni linkovi

Nisu ni Nijemci ni Englezi, nego igrači i navijači


Miroslav Klose postiže prvi pogodak

Možda žurim pred rudu, može biti da neću biti u pravu ali – ne da mi vrag mira.

Gledao sam danas, kao i većina muškaraca, utakmicu izmedju Engleske i Njemačke. Pita voditelj HTV-a izvještača u Južnoj Africi, da li je nakon utakmice bilo nereda. Naime, u gradu se na jednom mjestu našlo 20.000 Engleza i 15.000 Nijemaca. ¨Nisu zabilježeni nikakvi neredi¨! – izvjestio je novinar.

Kakve to sad veze ima sa Balkanom i sa temom o kojoj se trenutno razgovara na ovom blogu?

Prije utakmice TV Njemačke (mislim da je bio RTL) je u analizi igrača procijenio da je Engleska nešto malo bolja i kad su sabirali i oduzimali predvidjeli su tijesnu pobjedu Engleske. Mediji u Engleskoj su procijenili obrnuto – Njemačka ima više šanse jer im je tim mladji, motiviraniji i brži. Oni su predvidjeli pobjedu Njemačke i posve pogodili.

Hoću da kažem da su stručnjaci u dvije države pristupili analizama sa stajališta činjenica, a ne patriotizma. Hoču da kažem da su igrači izašli na teren kao igrači, a ne kao pripadnici jdne etničke skupine. Nije ima padalo na pamet da kolektivno odlaze u crkvu niti je televiziji palo na pamet da to slika. Ko želi da se moli, to je privatna stvar svakog pojedinca, a ne kolektivni duh.

Hoću da kažem da su i navijači došli da bodre svoj tim kao pojedinci, a ne kao pripadnici neke etničke skupine. Naravno da je sudija teško oštetio Engleze, ali je veća istina to da su Nijemci bili bitno bolji. Nepriznati pogodak nije mogao zasjeniti tu činjenicu niti naknadne analize. Zato se ne bih uopće začudio da su navijači u Južnoj Africi iz obje države zajednički popili piće i priznali pobjedu boljem.

Oni su bili pojedinci, GRADJANI, a ne zajapureni nekontrolirani pripadnici neke nacije. E sad, kakav bi to tek nered bio da je tamo bilo 35.000 navijača iz dvije balkanske države i da je još, pored svega, sudija jednoj od njih poništio regularan gol. Koliko bi tek bilo izjava i pisanja i zavjerama, šta li bi tek saznali o porijeklu sudaca i koliko bi tek tisuća policajaca trebalo da se navijači-Balkanci smire.

Eto, to je razlika izmedju onih koji sebe smatraju prije svega pojedincima i onih koji pristaju na to da budu tek pripadnici jedne ili druge nacije.

Pogledajte komentare (4)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG