Dostupni linkovi

Počeo samit G20 u Torontu


Samit G20, na kojem će lideri 20 vodećih ekonomija sveta razmotriti najbolje načine da se konsoliduje oporavak svetske privrede, počeo je kasno sinoć u Torontu.

Šefovi država ili vlada, kao i visoki finansijski zvaničnici tih država, će tokom dva dana razmotriti reforme u monetarnoj oblasti i ulogu međunarodnih finansijskih institucija, regulative i nove poreske stope za banke, zatim, liberalizaciju trgovine i investicija, trgovinska i pitanja deficita, a pozabaviće se i evropskom dužničkom krizom.

Prethodno je, u kanadskom gradiću Hantsvil, završen samit grupe osam najrazvijenijih, pretežno bogatih zemalja, poznatih kao G8.

U G8 su Sjedinjene Američke Države (SAD), Kanada, Velika Britanija, Njemačka, Rusija, Francuska, Italija i Japan. G20 čine, pored tih osam zemalja, i druge značajne ekonomije, kao što su Kina, Indija, Brazil, Južna Koreja, Australija, Argentina, Južna Afrika, Indonezija, Saudijska Arabija, Turska i Meksiko, a tu je i predstavnik Evropske unije (EU), piše RTS.

Samit u Torontu, koji se održava pod motom Oporavak i novi početak , prvi je nakon skupa u Piitsburgu, u septembru prošle godine, na kojem je G20 definisan kao forum za međunarodnu ekonomsku saradnju i koordinaciju.

Ministar finansija Kanade Džim Flaerti je već najavio da će najvažnija tema samita G20 biti održiv ekonomski rast, ali da to u različitim zemljama ima različito značenje.

"Očito postoje neke države, a posebno neke evropske države, kojima je hitno potrebna fiskalna konsolidacija", dodao je Flaerti.
XS
SM
MD
LG