Dostupni linkovi

Proširenje prioritet tokom belgijskog predsjedavanja EU



Proširenje Evropske unije i pružanje evropske budućnosti svim državama zapadnog Balkana ostat će jedan od prioriteta unije i tokom predstojećeg šestomjesečnog belgijskog predsjedanja EU, izjavili su u petak premijer i potpredsjednik vlade, Iv Letrem (Yves Leterme) i Steven Vanakere.

Predstavljajuci program belgijskog predsjedanja, Leterm je rekao da će se slijediti pet osnovnih linija.To su održivi ekonomski razvoj i izlazak iz ekonomske krize, održivost ekonomije i društva i zaštita prirode, stokholmski program, odnosno saradnja u pravosudu i unutarnjim poslovima, i na kraju, proširenje unije na Tursku i balkanske države, rekao je Leterm na pres-konferenciji.

Prema njegovim riječima, proširenje EU "jedan je od najvažnijih poslova", napominjuci da je Belgija "vatreni pristalica evropskih integracija".

Steven Vanakere, koji je i šef belgijske diplomatije, rekao je da EU mora iskoristiti "historijsku mogucnost koja se stvorila" za proširenje i da sve države koje teže priključenju u uniju "moraju imati evropsku budućnost".

Vanakere je napomenuo da se pridruživanje EU "mora obaviti na osnovu stvarnog napretka koji je ostvaren".
XS
SM
MD
LG