Dostupni linkovi

Prvo čovjek pa tek onda Bošnjak, Srbin, Hrvat...


Odlazak gradjana srpske nacionalnosti iz Hrvatske 1995 godine
Odlazak gradjana srpske nacionalnosti iz Hrvatske 1995 godine

Čitam tisak ili štampu ovih dana i vidim koliko se u povodu svjetskog nogometnog prvenstva nagomilalo strasti, onih istih koje su se nagomilavale decenijama. Vidim kako umni ljudi ne primjećuju kako su se upetljali u paukovu mrežu razmišljanja na jednoetnički način (da ne upotrijebim tešku riječ - nacionalizam). Slušam kako smo zaboravili da smo prvo i prije svega ljudska bića, a tek onda pripadnici nekih grupa (ovaj put etničkih). Ne možeš, dakle, postati nacionalista, a da prije toga ne budeš ljudsko, humano biće. Ali možeš li biti HUMANO biće, a da si nacionalista? Možeš li biti human samo za sebe, a ne i za druge? Možeš li u ime zajedničkog života jedne nacije prisilno iseljavati i naseljavati drugu? ¨Humano preseljenje¨je termin koji su izmislili političari, navodno u ime humanosti. Najprije su učinili sve da život SVIH učine nepodnošljivim, pa su onda došli da nas spašavaju!!

Ponovo sam otvorio jednu knjigu koju sam davno pročitao. radi se o razgovorima sa Mirkom Tepavcem, autora Aleksandra Nenadovića, izdanje radija B92 u Beogradu 1998-e godine. Mirko Tepavac je, (za one mladje) nekadašnji ministar spoljnih poslova SFRJ, smatra se dijelom ¨anarholiberala¨ u Srbiji koje nje smijenio Tito. Ovaj ugledni ministar i intelektualac, mučen u ustaškom zatvoru piše na temu o kojoj razmošljam slijedeće: ¨Prvo ČOVEK, pa onda SRBIN. Dom je iznad domovine. Sloboda je važnija od države. kad god je jedno od ovoga suprotno onome drugom, dileme ne sme biti. Samo civilizovana, gradjanska i demokratska država, ekonomična, otvorena i sa svim povezana, može da garantuje istinsku slobodu i sreću svojim gradjanima, svih nacija, religija i političkih ubjedjenja.¨

Preporučujem ovu knjigu svim onim ljudima koji misle da je važnije biti Albanac, Bošnjak, Crnogorac, Hrvat, Makedonac, Slovenac ili Srbin (po abecedonom redu) nego čovjek. Razumljivo je doduše što mnogi od tih nacionalizama, ako ne i svi, imaju neki realni uzrok , neki realni problem ali su svi ti problemi sa nacionalizmom postali nerješivi problemi. ¨Svaki će postati rešiv, ili bar podnošljiv, kada nacionalizam više ne bude dominantan. To je prvi uslov za demokratski preporod pa i za sam civilizovani opstanak¨- piše Mirko Tepavac.

XS
SM
MD
LG