Dostupni linkovi

Slovačka: Zatvorenici iz Guantanama štrajkuju glađuTri zatvorenika iz Guantanama, koja su prebačena u Slovačku, od četvrtka štrajkuju glađu jer su nezadovoljni uslovima u kampu gdje su trenutno smješteni.

Zatvorenici su 25. januara prebačeni u slovački kamp, gdje se nalaze osobe koje traže azil i koji se nalaze pod jurisdikcijom Ministarstva unutarnjih poslova.

Trojica zatvorenika stupila su u štrajk glađu zbog nezadovoljavajućih uslova u kampu Medvedovo, na jugozapadu Slovačke, izjavio je šef slovačkog ogranka organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International Branislav Tići.

On je naveo kako se zatvorenici žale da se drže u izolaciji i da je samo advokatima dozvoljeno da ih posjećuju, prenosi Rojters (Reuters).

Zvaničnik slovačkog ministarstva unutrašnjih poslova izjavio je da ne postoji razlog za ovako ponašanje zatvorenika. Prema njegovim riječima, zatvorenici iz Guantanama imaju priliku da se druže, koriste mobilne telefone, imaju pristup internetu i pohađaju časove slovačkog jezika, prenosi Tanjug.
XS
SM
MD
LG